Η επιβίωση σου είσαι Εσύ || του Rasayana ||

Posted by

«Κάθε φορά που ένας ποιητής, ένας ιεροκήρυκας, ένας αρχηγός, ένας μάγος ξεστομίζει ασυναρτησίες, η ανθρωπότητα ξοδεύει αιώνες αποκρυπτογραφώντας το μήνυμα».

Ουμπέρτο Έκο

«Όλη η ανθρωπότητα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: Σε αυτούς που δεν μπορούν να κινηθούν, σε αυτούς που μπορούν να κινηθούν και σε αυτούς που κινούνται».

Βενιαμίν Φραγκλίνος

~~~~~~

Η ζωή μας είναι ένα ποίημα. Δεν είναι πάντα ανοήτο. Είναι όμως ασυνάρτητο, ανορθόγραφο, ανίκανο να αποκωδικοποιηθεί είτε από το συγγραφέα, είτε από τους κριτικούς ή τους αναγνώστες. Σύμφωνα με την πρώτη όψη της κατάστασης, η σημασία κρύβεται απλώς στην ανάγνωση. Κάθεσαι -προτιμότερο αναπαυτικά και απολαμβάνεις το ποίημα που κρατάς στα χέρια. Δε σε νοιάζει να ανακαλύψεις κρυφά μηνύματα και παρερμηνείες που οραματίστηκε ο καλλιτέχνης. Ξοδεύεις το χρόνο σου μονάχα για να γίνουν λίγο πιο γνώριμες οι λέξεις που αναγράφονται στο χαρτί. Το σημαντικό είναι ότι δεν επιχειρείς να ρουφήξεις το νόημα τους. Τις αντικρίζεις απλώς να στέκονται η μία δίπλα στην άλλη και φτιάχνεις τον κόσμο που σου διηγούνται. Αν δεν καταλάβεις τη ροή της ιστορίας, σκέφτεσαι ότι δεν είναι απαραίτητο κιόλας να συμβεί. Όλα αποκτούν μία αλλιώτικη, πιο ελκυστική υφή όταν τρυπώνει μέσα τους το στοιχείο του αγνώστου, η ομορφιά της έκπληξης.

Η άποψη αυτή πολεμάται αδιακρίτως από πολλούς. Από τους ανθρώπους που εξερευνούν σχολαστικά την κάθε λεπτομέρια που παρουσιάζεται στο διάβα τους. Είναι αυτοί που διαβάζουν το ποίημα και θυμώνουν αν παραλείψει ο δημιουργός έστω και ένα κόμμα ή μια άνω τελεία. Πολλές φορές τον κατηγορούν ότι θέλει να τους αποπροσανατολίσει αν παρατηρήσουν έστω και την παραμικρή απώλεια μέσα στο έργο. Σπαταλούν μέρες και νύχτες για να αποκρυπρογραφήσουν αυτό που διαβάζουν. Δεν ξέρουν αν θα το κατορθώσουν, παρ’όλα αυτά καυλώνουν μόνο και μόνο με την ιδέα ότι είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή.

Εσύ;

Σκέφτηκες ποτέ αν απλώς διαβάζεις το ποίημα ή αν διασχίζεις με την πιρόγα σου τις λέξεις του;

~~~~~~

Δίχως καμία αμφιβολία, οι άνθρωποι που προβαίνουν σε μία απλή ανάγνωση του ποιήματος, είναι και οι πιο χαρούμενοι. Αυτό συμβαίνει γιατί ποτέ δεν προσπάθησαν να αντλήσουν ζωή μέσα από αυτό. Δεν πήραν στα σοβαρά τον ποιητή και αντιμετώπισαν επιδερμικά την όποια ανάγκη του να εκφράσει λύπη, πόνο, σκέψεις, έρωτα, διαστροφή. Δεν έμαθαν να χαίρονται, να βυθίζονται στη θλίψη, να προβληματίζονται, να ερωτεύονται, να γελούν με τη διαστροφή τους. Δεν έμαθαν τίποτα δηλαδή.

Όταν διαβάζεις ένα ποίημα, μία συμπυκνωμένη μορφή του εαυτού σου και διάφορων ακόμη ανθρώπων που ντύνουν τον περίγυρο στον οποίο κινείσαι, έχεις το χρέος να αφοσιωθείς σε αυτό. Οφείλεις να σεβαστείς τη σελίδα που χρωματίζει έστω για λίγα λεπτά τα χέρια σου. Αν δεν εκτιμήσεις το δώρο αυτό, φαντάζει ως φυσική η ελλιπής αντιμετώπιση των ανθρώπων και των φαινομένων που καραδοκούν έξω από την πόρτα σου.

Οι ανθρώποι που εξερευνούν ό,τι βρίσκουν στο κατώφλι είναι και αυτοί που αποκτούν μία βαθύτερη σύνδεση, πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό τους κι έπειτα με την υπόλοιπη κοινωνία. Είναι αυτοί που ταλαιπωρούνται περισσότερο, αυτοί που δύσκολα τους βλέπεις να χαμογελάνε, ταυτόχρονα όμως είναι αυτοί που θα ήθελες να περάσεις ώρες ή μέρες μαζί τους, επιχειρώντας να αποσαφηνίσεις το φως του ήλιου και το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας. Δεν είναι ατρόμητοι, κυριέυονται από σκέψεις και ευαισθησίες, πολεμούν -κυρίως- με τον εαυτό τους και στο τέλος της ημέρας νιώθουν ευχάριστα που επιβίωσαν δίχως παράπλευρες απώλειες.

~~~~~

Πίστευα πάντα -και το εφάρμοζα πιστά όσο περνούσε από το χέρι μου ότι πρέπει να δίνομαι στους ανθρώπους, να αφήνομαι στον αγέρα που τρεμοπαίζει γύρω μου και να ταξιδεύω με τις μελωδίες του. Κατάλαβα, ίσως αργοπορημένα, ότι δεν είναι πάντα απαραίτητο. Όχι τουλάχιστον όσο οι άνθρωποι δεν αποχωρίζονται το καβούκι τους κι όσο ο άνεμος δεν επιλέγει πάντα τα τραγούδια που θέλω να ακούσω.

Είναι αδύνατον όμως να εξερευνήσεις αυτόν που βρίσκεται δίπλα σου, αν δε δεθείς μαζί του. Όπως επίσης είναι αδύνατον να αποκωδικοποιήσεις τα μηνύματα του, αν δε δώσεις τη δέουσα σημασία στα λόγια και τα γραπτά του. Η σημασία έγκειται στην ικανότητα σου να ξεχωρίσεις τα διαμάντια από πετρούλες που βρήκες να κείτονται στο έδαφος και έτυχε να λάμπουν κάθε φορά που το μάτι έπεφτε σε αυτές.

~~~~~~~

Αναρωτιέμαι πολλές φορές γιατί ο άνθρωπος θέλει να μοιάζει με χελώνα. Γιατί γουστάρει τόσο πολύ να κουβαλάει παντού το ίδιο καβούκι. Ίσως είναι φετίχ της εποχής, ίσως συμβαίνει γιατί το διάβασε στη στήλη με τα ζώδια, ίσως απλά φοβάται να απαγκιστρωθεί από τη συνήθεια. Τι γαμημένη λέξη κι αυτή. Συνήθεια. Σε καταπίνει αργά αλλά λαίμαργα, όπως τρώει κι ένα παιδί το παγωτό τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού. Περίμενε μήνες γι΄αυτό αλλά ξέρει ότι θα τελειώσει αργά ή γρήγορα, οπότε προσπαθεί να παρατείνει την απόλαυση όσο αυτό είναι εφικτό.

Η συνήθεια είναι ως επί το πλείστον αρνητική γιατί σε ακινητοποιεί δίχως να το καταλάβεις. Σε καθηλώνει στο βάλτο και διαλύει την όποια διάθεση σου να βρεις τη βάρκα που έκρυψες χθες και να διασχίσεις το έλος. Τουλάχιστον μέχρι να βγεις στο πέλαγος. Τουλάχιστον μέχρι να χαθούν τα βαλτόνερα από τη ματιά σου.

~~~~~~

Είναι εξαιρετικό προνόμιο να ξεβολεύεσαι από τις συνήθειες σου. Να μπορείς και ταυτοχρονα να θες να κινηθείς και να αλλάξεις τη θέση σου. Το κακό είναι ότι πολλοί άνθρωποι μπορούν, όμως τα βράδια ονειρεύονται χελώνες και το πρωί έχουν ήδη μετατραπεί σε αυτές. Δεν είναι ατέλειωτη η ζωή, δεν είναι καν μεγάλη. Είναι στο χέρι σου να έχεις να διηγηθείς πέντε-έξι ιστορίες παραπάνω. Εξερεύνησε όλα όσα μπορείς, όσα προλαβαίνεις. Δε σου εγγυώμαι την ευτυχία. Δε σου εγγυώμαι τίποτα. Μονάχα να σε κρατήσω από το χέρι μπορώ, έτσι ώστε να κρατάς κι εσύ το δικό μου.

Κι όπου μας βγάλει.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s