Παράλληλες γραμμές || του Rasayana ||

Posted by

Γύρισε στο σπίτι από τη δουλειά, αργά το μεσημέρι και εκείνη, όταν άκουσε την πόρτα να βροντάει με έναν ασυνήθιστα δυνατό ήχο, κατάλαβε ότι κάτι συνέβαινε.

Δεν πρόλαβε να του μιλήσει και ο Χρήστος κλείστηκε κατευθείαν στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού. Κλείδωσε δύο φορές κιόλας, ώστε να είναι σίγουρος ότι θα μείνει μόνος του.

Οι προσπάθειες της, να έρθει σε επικοινωνία με τον άντρα της, κατέληξαν σε φιάσκο. Η αγωνία που συνόδευε τα λόγια της, παρακαλώντας τον επίμονα να της εξηγήσει τι είχε προηγηθεί σήμερα, δεν του προκάλεσε την παραμικρή επιθυμία να ξεκλειδώσει την πόρτα.

«Άσε με λίγο μόνο μου», ψέλλισε ύστερα από κάποια λεπτά, όταν εκείνη δεν είχε άλλα αποθέματα κουράγιου και είχε σταματήσει τις προσπάθειες της.

Συμφώνησε μαζί του και βγήκε στο μπαλκόνι για να ανάψει ένα τσιγάρο. Εκείνη τη στιγμή περνούσε ένα αεροπλάνο, όχι σε πολύ μεγάλο ύψος, πάνω από το σπίτι και σκέφτηκε τότε ότι τα αεροσκάφη είναι σίγουρα πολύ ασφαλή αλλά αν τύχει κάτι απροσδόκητο δε γλυτώνεις από αυτό που σου επιφύλαξε η μοίρα.

Μόλις έσβησε το τσιγάρο της μπήκε ξανά στο σπίτι και χτύπησε δύο φορές την πόρτα του δωματίου. Ο Χρήστος δεν αποκρίθηκε και εκείνη κάθισε στο σαλόνι να ξεγελάσει την ώρα της βλέποντας τηλεόραση.

Είχε βραδιάσει και η κατάσταση παρέμενε τρομαχτικά ίδια. Κάθε λίγο πήγαινε και χτυπούσε την πόρτα, απλώς για να επιστρέφει άπραγη στο σαλόνι. Θεώρησε τότε σωστό να τηλεφωνήσει στους γονείς του να τους ενημερώσει για το τι συνέβη αυτή τη μέρα, τρέφοντας παράλληλα την ελπίδα ότι αυτοί θα είχαν μάθει νωρίτερα κάτι για την αναστάτωση του.

Το τηλέφωνο χτύπησε αρκετές φορές, όμως ποτέ δεν βρέθηκε κάποιος στην άλλη άκρη της γραμμής. Εκείνη σκέφτηκε ότι θα δουν την κλήση της κάποια στιγμή και θα επικοινωνήσουν.

Το φαγητό ήταν έτοιμο και πήγε να στρώσει το τραπέζι. Σκέφτηκε ότι ο Χρήστος είναι κλειδωμένος στο δωμάτιο τους, οπότε ετοίμασε σερβίτσιο μόνο για αυτήν. Ύστερα έβαλε λίγη σούπα στο πιάτο της και πριν αρχίσει να τρώει, έβαλε τζαζ μουσική να ακούγεται από το πικάπ.

Πριν κοιμηθεί δοκίμασε άλλη μια φορά την τύχη της, χτυπώντας νωχελικά την πόρτα και καθώς ο Χρήστος δεν απάντησε πάλι, της δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι σε εκείνο το δωμάτιο δεν υπήρχε κανένας, οπότε πήγε να ξαπλώσει δίχως να δώσει άλλη σημασία στο γεγονός.

~~~

Την άλλη μέρα ξύπνησε, ακολούθησε τη ρουτίνα που περιλαμβάνει η πρωινή επίσκεψη στο μπάνιο και πήγε στην κουζίνα να ετοιμάσει καφέ. Αφού τον ήπιε -σχετικά γρήγορα- ντύθηκε για να πάει στη δουλειά της. Σκέφτηκε να τον ενημερώσει ότι φεύγει αλλά ταυτόχρονα το θεώρησε περιττό και αποχώρησε δίχως να του πει κάτι.

Μόλις άκουσε την πόρτα να χτυπάει, ο Χρήστος βγήκε από το δωμάτιο και έτρεξε γρήγορα στο μπαλκόνι. Κοίταξε κάτω το δρόμο και σκέφτηκε ότι αυτήν την ώρα περνάει το λεωφορείο των έντεκα κάτω από το σπίτι. Αφού το είδε να περνάει, έτρεξε πάλι και κλειδώθηκε στο δωμάτιο, αφού πήρε πρώτα ένα από τα τσιγάρα που είχε αφήσει η γυναίκα του στην τραπεζαρία. Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να γυρίσει από τη δουλειά της, αυτός δε ξαναβγήκε από εκεί.

Έπειτα από κάποιες ώρες εκείνη επέστρεψε, έχοντας μαζί της τον Αργύρη, έναν αξιότιμο συνάδερφο. Όταν την ρώτησε γιατί τον προσκάλεσε για μεσημεριανό στο σπίτι της κι αν είχε ενημερώσει το Χρήστο για αυτό, η τριανταπεντάχρονη γυναίκα απάντησε ότι ο άντρας της έλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι.

Έστρωσε το τραπέζι -αυτή τη φορά για δύο- και ρώτησε τον Αργύρη αν του αρέσουν τα μανιτάρια, γιατί ήταν η βάση του σημερινού φαγητού. Όταν εκείνος της είπε ότι τα ανέχεται, η Ελένη γέμισε τα πιάτα με προθυμία και έβαλε δύο ποτήρια με ρακί για την απαραίτητη πρόποση.

Κυρίαρχο θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια του φαγητού ήταν οι καλοκαιρινές διακοπές κι η θάλασσα. Εκείνη επέμενε ότι το Ιόνιο προσφέρει μαγικές στιγμές στον επισκέπτη, εκείνος δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι κάποιος άνθρωπος θα εξυμνούσε τόσο κάτι πέρα από το Αιγαίο.

Αφού έφαγαν, ο Αργύρης πέρασε τα χέρια του γύρω από τη μέση της και της είπε ότι χάρηκε πολύ που γευμάτισαν μαζί σήμερα. Η Ελένη συμφώνησε και τον φίλησε παθιασμένα. Έπειτα οι δύο άνθρωποι ήρθαν σε ερωτική επαφή και αφού τελείωσαν, εκείνος ντύθηκε και έφυγε.

Η γυναίκα βγήκε στο μπαλκόνι και άναψε ένα τσιγάρο. Έτυχε πάλι να περνάει ένα αεροπλάνο και σκέφτηκε ότι είναι όμορφο να πετάς και να βλέπεις τον κόσμο από ψηλά. Έσβησε το τσιγάρο, πέταξε τη γόπα στο τασάκι και θεώρησε ότι είναι σωστό να χτυπήσει για άλλη μια φορά την πόρτα του δωματίου.

~~~

Ο Χρήστος απάντησε τότε και της είπε να κάτσει στο σημείο που βρισκόταν, με την πλάτη της να ακουμπάει στην πόρτα για να συζητήσουν. Εκείνη δέχθηκε και ακολούθησε τις οδηγίες του.

«Πόσο καιρό συμβαίνει αυτό;» τη ρώτησε.

«Πέντε μήνες» του απάντησε.

Το κατάλαβε ότι αυτός έφταιγε για όσα είχαν συμβεί και δεν ξαναμίλησε μέχρι να βραδιάσει. Το ήξερε ότι την είχε παραμελήσει το τελευταίο διάστημα αλλά δεν πίστευε ότι θα τον εκδικηθεί με την πρώτη ευκαιρία. Δύο πλάτες βρίσκονταν ακουμπισμένες για πολλές ώρες στις δύο πλευρές της πόρτας.

Γύρω στις τέσσερις το πρωί, και ενώ η Ελένη είχε αποκοιμηθεί στο πάτωμα, ο σύντροφος της άρχισε να χτυπάει την πόρτα με μανία. Ταραγμένη σηκώθηκε από τον ύπνο της και τον ρώτησε τι συμβαίνει. Η απάντηση του καθηλωτική.

«Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Δε με ενδιαφέρει κιόλας. Για αυτόν το λόγο παραιτήθηκα χθες από τη δουλειά μου. Σκεπτόμενος ότι δεν καταλαβαίνω τι γίνεται γύρω μου, θεώρησα ότι δεν είμαι ικανός να εκπληρώσω τις προσδοκίες αυτών που με επέλεξαν. Αλήθεια Ελένη γιατί δε μου είπες ποτέ ότι δυστύχησες μαζί μου; Γιατί δε μου έδωσες ένα χαστούκι όταν έπρεπε για να με συνεφέρεις; Το θεώρησες σωστό να με εξαπατήσεις;»

» Παραιτήθηκες από τη δουλειά σου»;

» Βεβαίως. Ήταν αυτό που όφειλα να κάνω. Το ένιωθα εδώ και μήνες ότι δε θα περάσω όλη τη ζωή μου σε ένα γραφείο, υπογράφοντας συμβόλαια. Επιλέγω την ευτυχία μου, μακριά από ανούσιες υπηρεσίες, δίχως την παρουσία τυχάρπαστων ανθρώπων που μολύνουν τις στιγμές μου. Επιλέγω να ζήσω όπως εγώ θέλω, μακριά από το συμβολαιογραφειο, μακριά από τη χαρτούρα, μακριά από εσένα Ελένη, που σε είδα τις προάλλες με το συγκεκριμένο κύριο στο δρόμο. Με αηδιάζεις Ελένη γιατί δεν παλεύεις όταν βρίσκεις ένα εμπόδιο στη ζωή σου. Τέτοιοι άνθρωποι είστε για λύπηση. Δε σου αξίζει σίγουρα η ευτυχία που προσμένεις. Φύγε τώρα από το σπίτι, εξαφανίσου! Κάνε αυτό που ξέρεις καλά! Κάνε ίσως το μόνο πράγμα που ξέρεις! Βαλ’το στα πόδια!

 

~~

Η Ελένη ακούγοντας τα λόγια του, έκλαψε για λίγες στιγμές, ύστερα σκέφτηκε ότι όντως πρέπει να φύγει από εκεί, οπότε πήρε την τσάντα της, άνοιξε την πόρτα κι άρχισε να τρέχει.

Ο Χρήστος βγήκε τότε στο μπαλκόνι, άναψε ένα τσιγάρο και περίμενε μέχρι να περάσει το λεωφορείο των έντεκα. Μόλις το είδε να περνάει, ξεφύσηξε ανακουφισμένος μιας και είχε ακούσει ότι ίσως τα λεωφορεία απεργήσουν για δύο μέρες.

Έσβησε το τσιγάρο του και κάθισε στην καρέκλα που υπήρχε δίπλα του. Σκέφτηκε ότι είχε καιρό να απολαύσει τη θέα για την οποία αγόρασε κάποτε το σπίτι.

Αφού κάθισε για μισή ώρα δίχως να κάνει απολύτως τίποτα, μπήκε στο σπίτι και άνοιξε την τηλεόραση για να δει ειδήσεις. Όλα τα κανάλια είχαν έκτακτο δελτίο επικαιρότητας γιατί λίγα λεπτά πριν, μια τριανταπεντάχρονη γυναίκα, η Ελένη Σαμουηλίδου,  κειτόταν νεκρή σε κάποιο ύψος της Κηφισίας, έχοντας παρασυρθεί από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Αυτόπτεις μάρτυρες του περιστατικού ανέφεραν πως είδαν μια γυναίκα να τρέχει σαν παλαβή, λογικά χωρίς να ξέρει προς τα πού πηγαίνει και για ποιο λόγο το κάνει αυτό.

Έκλεισε την τηλεόραση και βγήκε ξανά στη βεράντα. Άναψε κι άλλο τσιγάρο και σκέφτηκε ότι ο θάνατος του ανθρώπου είναι πάντα το πρώτο θέμα στην ημερήσια ειδησεογραφια.

Τότε απόλαυσε για μια τελευταία φορά τη θέα που ανεξήγητα είχε παραμελήσει τόσο καιρό και πήδηξε από το μπαλκόνι  για να ξεκινήσει την καινούρια του ζωή με τη δόξα που της αναλογούσε.

2 comments

  1. Το ίδιο ερώτημα με βασανίζει και εμένα πολλές φορές.

   Πώς περιμένεις να φυσήξει αλλιώτικα ο αέρας σήμερα τη στιγμή που δεν είσαι έτοιμος/η γι’αυτό;

   Λοιπόν μια μέρα θα μαζευτούμε να φτιάξουμε αυτήν την κοινωνία που δε θα μας τρομάζει η αλλαγή.

   Ίσως δε θα μας τρομάζει ούτε ο Έρωτας. 🙂

   Καλημέρα.

   Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s