Η βαρύτητα είναι εχθρός της ευτυχίας || του Rasayana ||

Posted by

«Τα κίτρινα μολύβια των μαραγκών
τη νύχτα δεν κοιμούνται
σαλτάρουν απ’ τον πάγκο
στα βυζιά των γυναικών
που προκαλούν
απ’ τα παλιά εξώφυλλα των τοίχων.

Από την καύλα τρελαμένα
ξεχνάνε την αρχή
πως η βαρύτητα
τα παίρνει όλα κάτω»

Θανάσης Παπακωνσταντίνου

~~~~

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Θανάσης είναι ένας ποιητής των ημερών μας. Ίσως η μοναδική διαφορά που μπορεί να διακρίνει κάποιος ανάμεσα στο Θανάση και σε έναν άνθρωπο που επίσημα αναγνωρίζεται ως ποιητής, είναι ότι η ποίηση του Θανάση δεν απαγγέλεται αλλά τραγουδιέται. Ο συγκεκριμένος μουσικός έχει εντρυφήσει βαθιά στα φαινόμενα που απαρτίζουν την ανθρώπινη ζωή -το έχει εξηγήσει άλλωστε και σε πολλές συνεντεύξεις- κι αυτή τον αντάμειψε με υγρά και ακαθόριστα στιχάκια, όπως αυτά που γράφτηκαν στην αρχή του κειμένου.

Η βαρύτητα μας παίρνει όλους κάτω, δίχως να ρωτήσει. Είναι ένας ακάλεστος επισκέπτης που σεργιανάει τις ζωές μας, καθηλώνοντας μας κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά.

Επιβάλλει το νόμο της με τη σιωπή που της αρμόζει και σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μετατρέπεται σε έναν ακούραστο συνταξιδιώτη, που ακόρεστα παλεύει να κόψει, πρώτος από εμάς, το νήμα της ζωής.

Η βαρύτητα είναι πάντα εδώ.
Εδώ ήταν ανέκαθεν.
Θα βρίσκεται εδώ μέχρι να συμβεί κάτι συνταρακτικό, μέχρι να βρεθεί κάτι που θα γκρεμίσει ηχηρά τα θεμέλια και τις βάσεις που έχουμε επιλέξει.

Μέχρι να γίνουμε άνθρωποι, ας πούμε.

~~~~~~~~~~~~

Τα πόδια είναι καθηλωμένα στο έδαφος. Οι έλικες, που είναι ραμμένοι πάνω τους, έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Οι ειδήμονες ψάχνουν απεγνωσμένα να ανακαλύψουν τι πήγε λάθος. Το πόρισμα τους είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο.
Δεν φταίνε οι έλικες.
Φταίνε τα πόδια.

Η κοινωνία αντιδρά σε αυτήν την απόφαση. Οι άνθρωποι αμφισβητούν τους ειδικούς. Ο κυρ- Γιάννης ο μαραγκός μάλιστα, φωνάζει, με αρκετή ένταση να πηγάζει από μέσα του ότι «αν είχε καταφέρει να σπουδάσει κι αυτός, τώρα θα είχε γίνει σίγουρα ένας ειδήμονας, ίσως πιο έμπιστος από αυτούς που έβγαλαν τη συγκεκριμένη απόφαση».

Η βαρύτητα βλέπει να συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις και αρχίζει να γελάει. Γελάει με ολόκληρη την κοινωνία, γελάει με τους ειδήμονες. Γελάει ακόμα περισσότερο με τον κυρ-Γιάννη.

Ο κυρ-Γιάννης πέθανε ξαφνικά στον ύπνο του, δυο μέρες μετά. Το κακό είναι ότι έφυγε από τον κόσμο τούτο στενοχωρημένος. Δεν κατάφερε να γίνει ένας ειδικός.

Η βαρύτητα γελάει διότι η κοινωνία ενθουσιάζεται πολύ εύκολα. Ο συγγραφέας του κειμένου αυτού θα προχωρήσει σε μία μικρή παύση και θα αναρωτηθεί αν αυτό είναι καλό ή κακό. Θα περιμένει κάποιον,που έχει γνώσεις επί του θέματος, ν’ αποφανθεί αν αυτό είναι σωστό ή όχι.

Ας βγει κάποιος στο μπαλκόνι του ένα βράδυ κι ας μας τραγουδήσει, αν θέλει, τη σωστή απάντηση.

Ο συγγραφέας το μόνο πράγμα που γνωρίζει, είναι ότι η βαρύτητα σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται με τον ενθουσιασμό. Αν και είναι λόγιος άνθρωπος, δεν έχει ακούσει ποτέ τη φράση «βαρύς ενθουσιασμός». Ούτε σαν ανέκδοτο.

Γνωρίζει ότι η βαρύτητα είναι ο αιώνιος εχθρός του ενθουσιασμού. Εξελίσσεται μια μονομαχία, στην οποία η βαρύτητα έχει το πάνω χέρι. Στήνει το ιδανικό ταρτάν, φτιάχνει τους κανόνες, όπως αυτή επιθυμεί και προσκαλεί το θήραμα. Το θήραμα, για λόγο που ίσως δεν καταλαβαίνει, μπαίνει με τη θέληση του σε μία γυάλινη φάκα.

Αλήθεια, το θήραμα θα μπορούσε κάποτε να γίνει θηρευτής;

Προβλέπεται κάπου μια τέτοια διαταραχή της ισορροπίας;

Έχει γράψει ποτέ κάποιος κάτι για το ελάφι που χόρευε πάνω από το πεθαμένο κορμί του κυνηγού;

~~~~~~~~~~

Ο αφηγητής του κειμένου αυτού θυμάται ότι ένα ελάφι, κάποτε, κατάφερε να χορέψει πάνω από τα πτώματα αρκετών κυνηγών. Είχε επικρατήσει αρκετά εύκολα απέναντι τους, ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά ενός ολόκληρου χωριού.

Μαζεύτηκαν οι κάτοικοι και το έψαξαν όλοι μαζί. Τα μάτια τους διψούσαν για αίμα και εκδίκηση. Μανιακοί χωρικοί, διάσπαρτοι σε ολόκληρο το δάσος, έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να το βρούν.

Δυο αδέρφια το τσάκωσαν τυχαία, να δροσίζεται σ’ ‘ενα ρέμα. Ήταν Τετάρτη μεσημέρι. Αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής, ήταν ο ακαριαίος θάνατος του ζώου.

Μόλις κατάλαβαν ότι το ελάφι είναι νεκρό, οι κάτοικοι άρχισαν ν’ αγκαλιάζονται και να φιλιούνται. Την επόμενη μέρα ένα ολόκληρο χωριό στο πόδι, πανηγύριζε για την έκβαση της κατάστασης.

Λογικά οι κάτοικοι είχαν λόγο να χαίρονται τόσο πολύ. Είχαν σκοτώσει ένα ελάφι.

~~~

Αναγκαστικά, η πλάστιγγα γέρνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων προς την μεριά του κυνηγού. Έτσι είναι καθορισμένο. Ο κυνηγός, συνήθως, είναι εξοπλισμένος με τα μέσα που χρειάζεται για να επιτύχει το στόχο του. Το να διαθέτεις τα απαραίτητα εχέγγυα σε μία μάχη, έχει σίγουρα τη σημασία του. Αποκτάς ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου, ήδη από τις πρώτες στιγμές.

Ο κυνηγημένος, από τη μεριά του βασίζεται στις ικανότητες του. Το ελάφι, για παράδειγμα, ίσως βασίζεται στην αγάπη του για τη ζωή. Η αγάπη είναι μία ικανότητα, έτσι και αλλιώς. Σίγουρα δεν περνάνε όλοι τις εξετάσεις της.

Αυτή η αγάπη για ζωή, αναδεικνύει αυτόματα τα πιο έντονα ένστικτα που κρύβει σα φυλαχτό μέσα του το ελάφι. Ήρθε ή ώρα να αποκαλυφθούν, μήπως και καταφέρει να επιβιώσει μέσα στο χαμό που συμβαίνει γύρω του.

Η βαρύτητα, δρώντας ως συνήθως ανεξήγητα, τιμωρεί το ελάφι. Δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει το ζώο για να κρατηθεί στη ζωή. Το ρίχνει βαθιά μέσα στο πηγάδι, ώστε να μην μπορεί να έρθει ξανά στην επιφάνεια.

~~||~~

Εδώ που βρίσκομαι δεν έχει ούτε κυνηγούς, ούτε ελάφια. Αντίθετα, έχουν φυτρώσει κάτι πανέμορφα χαμομήλια.

Τα χαμομήλια, την ώρα που γράφω αυτό εδώ το κείμενο, πολεμούν τη βαρύτητα.

Το μόνο που θέλω είναι να την ταπεινώσουν, χαιρετώντας τον ήλιο.

Εύχομαι να τη συντρίψουν με την ίδια ηρεμία που αυτή μας καταστρέφει περισσότερο, μέρα με τη μέρα.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s