Η βάρκα του δραπέτη || του Rasayana ||

Posted by

Είναι η ώρα που ο ήλιος αποχωρεί για τα ενδότερα. Δειλά δειλά εμφανίζεται το φεγγάρι. Τίποτα δεν μπορεί να διακόψει αυτό το αίσθημα γαλήνης. Τίποτα απολύτως. Ένας φεγγαρόδρομος αρχίζει να σχηματίζεται στη λίμνη. Δεν είναι μακρύς, παρ’όλα αυτά με σαγηνεύει. Κάτι με τραβάει κοντά του.

Μην ειν’ το φως του φεγγαριού;
Mην ειν’ το απαλό νερό της λίμνης;
Μην είν’ απλά η θέα του φεγγαριού;
Mην ειν’ απλά η θέα της λίμνης;

~

Στη μία όχθη, δύο άνθρωποι κάθονται αγκαλιασμένοι. Κοιτιούνται στα μάτια. Επίμονα. Μέχρι που να μην μπορούν να κοιταχτούν άλλο. Μέχρι να βαρεθούν. Κάποια στιγμή συμβαίνει. Αυτή η ανταλλαγή βλεμμάτων αρχίζει να προκαλεί δυσφορία. Η δυσφορία αρχίζει να προκαλεί ένταση. Η ένταση αρχίζει να διακόπτει τη νηνεμία.

Στην όχθη αυτή πλέον δεν κάθονται άνθρωποι. Κάθονται οι σκιές τους. Το φεγγαρόφως πασχίζει να τις αναδείξει. Διαγράφονται μπροστά μου με την παραμικρή λεπτομέρεια. Έχουν απομακρυνθεί η μία από την άλλη. Και οι δύο προσπαθούν να κοιτάξουν κάπου, να ξεχαστούν. Όταν είσαι σκιά όμως κοιτάς αλλά δεν παρατηρείς. Χάνεις αυτήν την ικανότητα. Οι σκιές κοιτούν αλλά δεν προσέχουν το βαρκάκι δίπλα τους. Το βαρκάκι θα περιμένει λίγο ακόμα θαρρώ. Ίσως και όχι.

~~

Στην απέναντι όχθη διακρίνω τρεις ανθρώπους και δίπλα τους να στέκει ένας σκύλος. Ένας από αυτούς, κρατάει μια μπάλα. Αρχίζουν να παίζουν και ο πρώτος την πετάει στο διπλανό του. Ο διπλανός του κάνει το ίδιο. Ο τελευταίος σκοντάφτει σε μια πέτρα και η μπάλα πέφτει χάμω. Ο σκύλος ορμάει να την προλάβει για να μην του την πάρουν. Την παίρνει με το στόμα και αρχίζει να τρέχει. Την δαγκώνει, μην και του φύγει. Ο υπερβάλλων ζήλος δεν του βγαίνει σε καλό. Τη δαγκώνει με δύναμη και η μπάλα σκάει. Σκέφτεται ήδη την κατσάδα που θ’ ακολουθήσει.

Οι τρεις άνθρωποι γελάνε. Γρήγορα τρέχουν προς το μέρος του και τον αγκαλιάζουν. Αρχίζουν να παίζουν μαζί του. Το ίδιο κάνει κι ο σκύλος. Παραξενεμένος βέβαια αλλά διασκεδάζει. Όλοι διασκεδάζουν. Σαν τα παιδιά, κυλιούνται στο γρασίδι. Τα ρούχα τους έχουν βρωμίσει αλλά δε δίνουν σημασία. Συνεχίζουν να παίζουν με το σκύλο. Τόσο απορροφημένοι είναι απ’ το παιχνίδι που ούτε κι αυτοί βλέπουν τη βάρκα. Η βάρκα θα περιμένει λίγο ακόμα θαρρώ. Θα περιμένει στ’ αλήθεια;

~~~

Εκεί που κάθομαι και παρατηρώ αυτά που συμβαίνουν γύρω μου, μια γλυκιά μελωδία ηχεί από κάπου κοντά. Ένα παιδί έχει έρθει με την κιθάρα του και ξεδιπλώνει το ταλέντο του υπό το φως του φεγγαριού. Το μυαλό μου κολλάει σε ένα συγκεκριμένο τετράστιχο που μόλις έχει τραγουδήσει.

» Της ανατολής το χρώμα
έχουν της κιθάρας μου τα αρπίσματα
στου Μισισιπή τις όχθες
έμαθα τα πρώτα μου κουρδίσματα»

Απολαμβάνοντας τη μελωδία που πηγάζει απ’ την κιθάρα του παιδιού και μαγεμένος απ’ το μέρος που βρίσκομαι, κάθομαι και σκέφτομαι αν όντως είμαι στο Μισισιπή. Για κάποια δευτερολέπτα το πιστεύω ότι είμαι εκεί. Εγώ κάθομαι στην όχθη του ποταμού κι ένα παιδί δίπλα μου, μυείται για πρώτη φορά στο χώρο της μουσικής κρατώντας την κιθάρα του. Συντροφιά μας ο ήλιος που ξεπροβάλλει και δίνει το έναυσμα για μία καινούρια μέρα.

~|~

Καθώς είμαι χαμένος στις σκέψεις μου και νοερά έχω φτάσει κάπου μεταξύ Μισισίπι και Λουιζιάνα, δεν καταλαβαίνω ότι η μουσική που άκουγα πριν λίγο, έχει σταματήσει. Το παιδί δεν κάθεται πια δίπλα μου. Το βαρκάκι έχει αποκτήσει επιτέλους τον καπετάνιο του. Έχει φτάσει ήδη στη λωρίδα της λίμνης που ντύνεται από το φεγγαρόφως. Φωνάζω στο παιδί να παίξει ένα τραγούδι που θέλω. Δε μου κάνει τη χάρη. Προτιμάει να απαγγείλει.

«Αυτοί που δραπετεύουν, έμαθαν τι γυρεύουν.
Οι άλλοι που ελπίζουν, τρώνε καιρό και βρίζουν.»

~~~~~~~~~~~~

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s