Ευτυχώς Γιαννάκη μου. || Της P.O 13

Κρίμα πάντως μου λέει ο Γιαννάκης που δεν πήραμε το νόμπελ ειρήνης. Θα ήταν πολύ καλό διακοσμητικό για το φράχτη στον Έβρο, δεν συμφωνείτε ; Θα ήταν και υπέροχο ντεκόρ για το καμένο στρατόπεδο στα Γιαννιτσά ή για το άλλο το στρατόπεδο στη Λέσβο που λέρωσαν με γουρουνοκεφαλή. Μη τυχόν κι οι άπιστοι οι μουσουλμάνοι μείνουν. Διαβασμένους τους βρίσκω πάντως. Όταν είναι για κάτι τέτοια πάντα όλοι τους διαβασμένοι είναι.

Το άλλο το ακούσατε ; Που βίασαν ένα κορίτσι στην Ειδομένη. Ναι, ναι Γιαννάκη μου μόνο που οι αυτόπτες μάρτυρες δεν βρέθηκαν ποτέ, ούτε έστω το ίδιο το ατιμασμένο παιδί. Το άκουσε από έναν γνωστό του που ήταν εκεί. Έναν από το χωριό δεν τον ξέρω…
Αν όμως του πεις για τη γιαγιά ή τον παππού που ήρθαν μέσα σε μια ψαρόβαρκα από τη φλεγόμενη Σμύρνη, σου λέει «άλλο αυτό».Εκεί δεν έχει τύχει να διαβάσει πως η γιαγιά και ο παππούς βίωσαν την ξενοφοβία στο πετσί τους,πως οι ντόπιοι τους φώναζαν τουρκόσπορους και παστρικές, πως μέσα σε μια νύχτα έγιναν από αφεντικά δούλοι, πως έκρυβαν τις κόρες τους μην τις πιάσουν οι πρόσφυγες και τις μολύνουν…

19184285_175066653029018_523201107_n (1)
Πηγή: The FAQ

Εκείνοι λέει έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό. Αυτοί τώρα είναι απολίτιστοι. Άξεστοι. Τρώνε σκύλους για να επιβιώσουν. Ντύνουν με χιτζάμπι τις γυναίκες τους και τη δέρνουν. Τι κι αν έχουν πτυχία μαζί τους, τι κι αν ήταν στη χώρα τους γιατροί , μηχανικοί, τεχνίτες, δάσκαλοι. Είναι απολίτιστα ζώα και πάλι. Έτσι τους κάνει η θρησκεία τους, λέει ο Γιαννάκης, που θεωρεί φυσιολογικό το ποδοπάτημα στην Ιερουσαλήμ κάθε Πάσχα για το άγιο φως.

Η γιαγιά του Γιαννάκη έφερε μαζί της τις συνταγές της, τα τραγούδια της, τα γιατροσόφια της. Θα σε μαλώσω Γιαννάκη. Δεν την άκουσες την γιαγιά όταν έλεγε πως τα πρώτα χρόνια τη θεωρούσαν μάγισσα, την κορόιδευαν που έφτιαχνε γλυκά με κότα και χλεύαζαν τα «γιαβριά» και τα «τζιέρια» της. Κι εσύ όμως από αυτούς θα ήσουν Γιαννάκη. Από αυτούς τους καθαρούς Έλληνες που φωνάζανε τον παππού σου τουρκόσπορο. Ήταν Έλληνες μου λες. Απλώς ζούσαν στη Σμύρνη. Ναι και ήθελαν να συνεχίσουν να ζουν στη Σμύρνη. Δεν ήρθαν για διακοπές εδώ, Ξεσπιτώθηκαν, ήταν πρόσφυγες κι αυτοί.

19048294_175067973028886_1120089334_o
Προσφυγικός καταυλισμός στην Κοκκινιά, 1922

Άσε που αυτοί αν μείνουν στη χώρα θα μας πάρουν τις θέσεις στο δημόσιο. Πόσο άχρηστος μπορεί να είσαι για να σου πάρει τη δουλειά κάποιος χωρίς βύσματα, χωρίς να μιλάει τη γλωσσά,χωρίς υπηκοότητα ; Τι; Όχι στο δημόσιο ; Α, θα μας πάρουν τις δουλείες στις οικοδομές και στη Μανωλάδα. Πως γίνεται να σου πάρουν μια θέση όμως που ποτέ δεν είχες; Ξέρεις να μου πεις πολλούς Έλληνες οικοδόμους ή πολλούς εργολάβους που θα προσλάμβαναν Έλληνες εργάτες με το διπλάσιο μεροκάματο ; Αφού κι εσύ για να μαζέψετε τις ελιές στο χωριό τρεις Αλβανούς έβαλες.

Το άλλο που το πας; Που θα μας πάρουν τις γυναίκες, τις κόρες, τις αδερφές και θα τις βιάσουν. Θαρρείς και βιαστές δεν υπάρχουν σε κάθε κοινωνική ομάδα και τάξη. Αυτοί λες είναι στερημένοι. Κι εσύ τι είσαι βρε Γιαννάκη μου που ξημεροβραδιάζεσαι στα chat και κερνάς στα μπαρ σφηνάκια σε ότι θηλυκό κινείται;  Αυτοί τουλάχιστον έχουν μαζί τους τις γυναίκες τους. Μη φοβάσαι, την αδερφή σου την Ελενίτσα κανένας Σύριος δεν την ορέγεται.

Μα η χώρα δεν έχει να τους ταΐσει αποφαίνεται ο Γιαννάκης. Περνάει κρίση. Και ποιος σου είπε ότι θέλουν να μείνουν εδώ; Να γίνουν από δάσκαλοι χτίστες; Γλίτωσαν από τον ISIS και θα έρθουν να τους φάει η χρυσή αυγή. Να πάνε στο Βορρά θέλουν αγόρι μου. Να αναγνωριστούν τα πτυχία και οι δουλειές τους. Εδώ φιλοξενούμενοι είναι. Τόσο πολύ σου κοστίζει δηλαδή ένα πιάτο φαΐ; Ξέχασα, εσύ δεν πληρώνεις καν φόρους. Προστατευόμενο μέλος ετών 30.

Για τις ελληνικές οικογένειες δεν κάνετε τίποτα μου λες . Κάπου το ‘χω ξανακούσει αυτό. Εσύ δεν ήσουν που όταν οργανώνονταν συσσίτια για τους άπορους ξεφώνιζες σε μια γωνιά «για τους ανέργους δε λέτε τίποτα όμως» ;

Μάθε λοιπόν Γιαννάκη μου πως δεν είναι η πρώτη φορά που ακούω κάτι τέτοιο. Οι κοινωνίες σε κρίση πάντα είχαν την τάση να ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους, να συσπειρωθούν εναντίον τους. Τι εννοώ; Η κατάσταση αυτή βολεύει τρεις διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων . Αρχικά βολεύει τους έχοντες εξουσία (Ναι, αυτούς που εσύ κι εγώ ψηφίσαμε ), ώστε να αποσπάσουν την προσοχή μας από τα λάθη τους , τις παραλείψεις και τις ψευδείς τους υποσχέσεις. Δημιουργούν ένα σημείο πόλωσης γύρω από το οποίο περιστρέφονται όλα. Πραγματικά πολύ βολικό και πολύ ασφαλές. Μήπως δεν έκανε το ίδιο κι ο Λεπέν στη Γαλλία? Βλέπουμε και καμιά είδηση εκτός του σταρ Γιαννάκη μου, να μαθαίνουμε τι γίνεται στον κόσμο.

Δεύτερον βολεύει κι εμάς τους ίδιους. Βρήκαμε επιτέλους τον κοινό εχθρό, τη ρίζα του κακού για ότι μας συμβαίνει. Δε θα χρειαστεί να μπούμε στη διαδικασία να ψάξουμε που έχουμε κάνει λάθη κι εμείς. Για όλα Γιαννάκη μου (ανεργία, εγκληματικότητα, ανέχεια, υψηλή φορολόγηση) φταίνε οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες.

Τέλος, βολεύει κι όλους εκείνους τους Ευρωπαίους ηγέτες που αρνούνται να δεχθούν παραπάνω πρόσφυγες, κρατούν τα σύνορά τους κλειστά, απελαύνουν όποιον είναι περιττός και εφαρμόζουν απάνθρωπες συνθήκες (συνθήκη της Λισαβόνας) . Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα συσσωρεύονται στα σύνορα τρέφοντας ψεύτικες ελπίδες κι εμείς θα τους κατηγορούμε αυτούς τους «κακούς Σύριους» που «δεν καθίσαν να πολεμήσουν».

Όμως ξέρεις βρε Γιαννάκη τι μου κάνει πιο πολύ εντύπωση; Ότι τα λες εσύ αυτά. Άνθρωπος 30 χρονών, απόφοιτος ΑΕΙ. Και τα λένε κι άλλοι σαν εσένα. Νεαροί ενήλικες, έφηβοι, παιδιά. Αντιθέτως αυτοί που βοηθούν, αυτοί που δεν εκτοξεύουν αλύπητα μίσος και hoaxes είναι άνθρωποι σαν τους γονείς και τους παππούδες σου. Άνθρωποι δηλαδή που έζησαν προσφυγιά, κατοχή, μετανάστευση, χούντα και πάλι μετανάστευση(αυτή τη φορά των παιδιών τους).

Γιαννάκη μου ευτυχώς να λες που δεν το πήραμε. Ούτε την παιδεία, ούτε την ενημέρωση έχουμε για κάτι τέτοιο. Είμαστε ακόμα πολύ ανώριμοι για το νόμπελ κι όταν ωριμάσουμε θα καταλάβουμε πως δεν μας άξιζε και ποτέ…

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.